Opiniestuk Joop - BNNVARA 

Het zwarte kerstgat: waarom hebben we dat?

Je hebt drie soorten mensen. Twee soorten die lijnrecht tegenover elkaar staan en een die eruit voortvloeit (ik heb het spreekwoordelijk over de kleine messiah natuurlijk). Degenen die stevig uitpakken, nog een derde kerstdag eraan vastplakken of zij, die opgeslokt worden door het kerstvacuüm. Categorie drie vindt altijd een middenweg. Ik val onder categorie twee, of nee, eigenlijk wankel ik nog op anderhalf been, het ene vastberaden om zich los te maken van oude patronen en de ander die tegen zichzelf vecht. Is het niet weer zo een gevoel van zingeving, het gat dat je vult met je morele tegenhanger?

Opiniestuk Joop - BNNVARA 

Meat the Parents

Het houd blijkbaar niet alleen mij bezig, ook de stad staat weer op zijn kop. De decembermaand is de maand van consumentisme, van hoopvolle verwachtingen, familiebelangen en sentiment. De etalages zien eruit als praalwagens. De supermarkten pronken al twee maanden met hun foie gras, viskuit, carpaccio's en duizend tinten saus. Alsof ik een compleet kerstpakket uit de schappen trek. 

Opiniestuk Joop - BNNVARA 

Kunst en cultuur moeten dringend naar buiten

Afgelopen zondag riep ik de Kunst & Cultuur sector op tot een naakt manifest. Het was een vrij radicale actie maar het moest gebeuren. Onder het motto de naakte waarheid ging ik als levend spandoek de Schouwburgse buitenbuhne op. Als wij niet ten tonele mogen komen dan halen we het toneel naar buiten toe, aldus mijn pleidooi. Een oproep aan de kunst- & cultuursector om zich van binnen naar buiten toe te verplaatsen.

Opiniestuk Joop - BNNVARA 

Coronahonden zijn de nieuwe slachtoffers van het virus

Het zal je vast niet zijn ontgaan. Petsitting is het nieuwe babysitten. De alternatieven aan hondenopvangstichtingen schieten uit de grond. Red een hond wordt er vaak gezegd.

lezerscolumn Metronieuws  

Zijn wij dan echt ontspoord?

Het is 2 minuten voor vertrek van de ICE direct richting Amsterdam Centraal. De laatst gearriveerden zullen het moeten ontgelden met het vinden van een zitplek. Na wat verwijtende zuchten en ontwijkende blikken voel ik naast irritatie een onderliggende boodschap ‘I need space human’.

lezerscolumn Metronieuws  

Naïviteit, leven naar je ongereptheid

Zo nu en dan lees ik graag een mooi stuk met nieuwe inzichten. Ik werk mezelf door alle bladzijden heen op zoek naar antwoorden. Jezelf kunnen identificeren aan gevoelens welke al eerder beleefd zijn, niet door jou, wel door degene die voor jou een a tot en met z methode schrijft. Een bevestiging dat we niet anders zijn dan anderen.

Opiniestuk Joop - BNNVARA

De verdwaalde parel in een verlaten Bordeaux 

Op de dag dat het inreisverbod werd opgeheven wist ik het. Ik heb direct een enkel ticket naar Bordeaux geboekt. Een plaats die normaliter bezwijkt onder haar toerisme.

Opiniestuk Joop - BNNVARA

De lege kerststal

De kerststal is leeg, het kribbetje voelt koud aan. Stomverbaasd kijk ik toe hoe zorgvuldig hij het kruisje van de kleine Jezus schoon likt. Maria ligt ernaast, haar gehavende rompje verdrukt onder de klauw van mijn lieve Victor. Hier en daar ligt nog een oogje of een verloren hand.